Uw concept ontwikkelen : modellen, prototypes, MVP

Het gebeurt aan de lopende band dat nieuwe producten falen. 90% van nieuw geïntroduceerde producten overleven zelfs de eerste drie jaar niet. Maar risico's kunnen flink ingeperkt worden, zeker het risico of uw idee bestaansrecht heeft. U voorkomt dit door te valideren, leren en optimaliseren. Dat is waar een proof of concept, of haalbaarheidsstudie, zijn intrede doet.

Proof of concept

Een proof of concept (POC) is een methode om te demonstreren of bijvoorbeeld een idee, technologie of functionaliteit haalbaar is en aansluit bij de belevingswereld van de beoogde gebruikers. M.aw. dat het enige potentie heeft om daadwerkelijk gebruikt te worden zodra het op de markt geïntroduceerd is.Met een proof of concept kan u ook mogelijke technische issues identificeren en input bekomen die nuttig is voor het opstellen van een business case.
Dankzij een proof of concept krijgen ideeën een stuk meer richting en raken potentiële investeerders sneller overtuigd van uw slaagkansen.

Prototype - MVP

Indien het nieuwe idee een concreet product betreft, dan kan dit getest worden door het maken van een prototype of een “minimum viable product (MVP)”. Zorg dat deze eerste bruikbare conceptversie van uw beoogde product beschikt over het minimum aan functionaliteit dat het nodig heeft om te kunnen gelanceerd te worden op de markt.

Focus dus op de kernbehoeften van uw klant en vertaal die in een aantal belangrijke, goed werkende functionaliteiten. Laat alle extraatjes vallen.  Door dit nog beperkte product al in een vroeg stadium te tonen aan de markt en uw gebruikers meteen te betrekken, genereert u al snel feedback van uw klanten dat kan leiden tot het verbeteren van het definitieve ontwerp.

Werkt het? Dan bouwt u verder. Werkt het niet? Dan begint u opnieuw of trekt u gewoon de stekker eruit, zonder al te veel geld en energie te hebben geïnvesteerd.

Een veelgebruikte aanpak is bijvoorbeeld het maken van een simpele website. In enkele zinnen wordt het product beschreven en geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een gesloten proef of pilootproject. Intussen wordt er getwitterd en geblogd over het (nog niet bestaande) product en worden er af en toe schermontwerpen getoond. Door de tekst op de minisite te variëren kan u al wat leren over de behoefte van de gebruiker. En met het e-mailbestand dat u zo opbouwt kun u een gemeenschap creëren van loyale testers.
Ook het uitvoeren van een klantpanel of een online survey  werkt goed. Een andere optie is om aannames of keuzes voor te leggen via Facebook of twitter.

Via rapid prototyping en rapid manufacturing wordt het tegenwoordig bovendien technisch steeds eenvoudiger en goedkoper om kleinschalig een product uit te werken. In verscheidene steden, staan daarvoor trouwens de zogenaamde FabLabs tot uw beschikking.

Ook een service kan u uitwerken in een prototype. Een storyboard, een rollenspel, een simulatie, een mock up, een user case, het zijn allemaal opties om een dienst of concept te prototypen.

Updated 28/07/2017
Bijkomende informatie / Wie kan helpen?

(Toekomstig) ondernemer ?
Vragen ?

info@1819.brussels
bel 1819

Ma-Vr van 09:00 tot 13:00
en Di van 17:00 tot 19:00

Dienst gratis behalve kost van lokale oproep

infopoint 1819

Ma-Vr van 13:00 tot 17:00

Charleroisesteenweg 110, 1060 Brussel

Meer weten ?

Abonneer u op onze nieuwbrief

  • Tweewekelijks
  • Gratis
  • Meer dan 22000 abonnees

Follow us